♦ مسیر اصلی و در واقع تنها مسیر دسترسی به گذرگاه باشماق از سمت ایران، از شهر مریوان می گذرد. این مرز در فاصله ۱۸ کیلومتری از شهر مریوان کردستان قرار گرفته است. زائران پس از رسیدن به شهر مریوان، با اتوبوس ها و مینی بوس های شهری به منطقه مرزی منتقل می شوند. با توجه به قرارگیری روستای باشماق در مناطق شمال غرب کشور، فاصله آن تا شهرهای زیارتی عراق نسبتا زیاد است. بنابراین زائران قبل از انتخاب این گذرگاه، باید بدانند مرز باشماق کجاست و موقعیت جغرافیایی آن به چه صورت است.
♦ عبور از گذرگاه مرزی باشماق، مزایای زیادی برای زائران به همراه دارد. وجود مواکب در پایانه مرزی، امکان اسکان در مریوان و آب و هوای مناسب، برخی از این مزایا محسوب می شوند. افرادی که قصد عبور از گذرگاه باشماق را دارند، باید از موقعیت، مزایا و معایب این مرز اطلاع داشته باشند. در این مقاله، موقعیت مکانی و جغرافیایی مرز باشماق را به صورت کامل بررسی خواهیم کرد. هم چنین به تاریخ و ساعت تردد از این مرز و فاصله آن با شهرهای کشور عراق می پردازیم. پس با ما همراه باشید تا اطلاعات لازم را به دست آورید.
مرز باشماق کجاست
یکی از سوالات مهم متقاضیان شرکت در پیاده روی اربعین، مربوط به گذرگاه باشماق است. زائران می خواهند بدانند که این مرز کجا قرار داشته و مسیرهای دسترسی آن به چه صورت است. در این رابطه باید بگوییم که مرز باشماق اربعین ۱۴۰۳ در جوار روستای باشماق در شهر مریوان کردستان قرار دارد.
این گذرگاه در حدفاصل شهر مریوان و سلیمانیه عراق واقع شده و با شهر مریوان ۱۸ کیلومتر فاصله دارد. ضمن این که خود شهر مریوان در فاصله ۱۳۰ کیلومتری از سنندج واقع شده است. تصویر زیر، موقعیت جغرافیایی مرز باشماق روی نقشه کشور را نمایش می دهد.
مسیرهای دسترسی زیادی به گذرگاه باشماق وجود نداشته و تنها مسیر آن، از شهر مریوان می گذرد. تردد از مریوان به مرز، با اتوبوس ها و مینی بوس های شهری به صورت رفت و برگشت انجام می گیرد. بنابراین زائران پس از ورود به شهر مریوان، جهت مراجعه به مرز یا برعکس، مشکلی نخواهند داشت. مسافت سنندج تا مریوان هم ۱۳۰ کیلومتر بوده و از دو مسیر زیر می توان به شهر مریوان وارد شد:
- مسیر سنندج مریوان جاده جدید
- مسیر سنندج سروآباد – مریوان
تاریخ و ساعت مجاز تردد از مرز باشماق برای اربعین
در بخش قبل، توضیح دادیم که مرز باشماق کجاست و در چه موقعیت جفرافیایی قرار دارد. موضوع مهم دیگر که زائران برای عبور از این مرز باید به آن توجه کنند، تاریخ و ساعت مجاز تردد است. زیرا معمولا هر مرز تاریخ و ساعت مشخصی برای تردد تعیین می کند.
بازه زمانی مجاز برای تردد از این مرز در اربعین 1403، از ساعت ۴:۳۰ بامداد تا ۱۷ تعیین شده است. بنابراین افراد برای عبور از مرز باشماق اربعین ۱۴۰۳، حتما باید در این بازه زمانی مراجعه نمایند. در غیر این صورت، با بسته بودن مرز مواجه خواهند شد.
فاصله مرز باشماق با شهرهای عراق
گذرگاه باشماق یکی از مرزهای شمالی ایران با کشور عراق است. به همین خاطر، فاصله زیادی با شهرهای عراق به ویژه شهرهای زیارتی دارد. پینجوین اولین شهر اقلیم کردستان عراق پس از گذرگاه باشماق است. این شهر در ۵ کیلومتری منطقه مرزی واقع شده و از توابع استان سلیمانیه محسوب می شود. زائران با اطلاع از این که اولین شهر عراق بعد از مرز باشماق کجاست، امکان انجام برنامه ریزی های لازم را دارند. زیرا مسیر تردد زائران به شهرهای زیارتی عمدتا از شهر مرزی «پینجوین» آغاز می شود.
مسیر اصلی تردد زائران در کشور عراق، سلیمانیه، چمچمال، کرکوک، طوزخورماتو، منطقه حسینیه، بغداد، کربلا و نجف است. ضمن این که زائران می توانند پس از ورود به سلیمانیه، از مسیر کرکوک هم به کربلا وارد شوند. آگاهی از فاصله مرز باشماق با شهرهای عراق هم برای زائران اربعین حائز اهمیت است. زیرا این گونه می توانند برنامه ریزی های زمانی لازم را برای رسیدن به کربلا و نجف انجام دهند. فاصله شهرهای مهم عراق با گذرگاه باشماق، به شرح ذیل است:
فاصله مرز باشماق از شهرهای زیارتی عراق
فاصله مرز باشماق تا سلیمانیه |
۱۳۰ کیلومتر |
فاصله از سلیمانیه تا بغداد |
۳۷۱ کیلومتر |
فاصله از بغداد تا کربلا |
۱۳۳ کیلومتر |
مزایا و معایب تردد از مرز باشماق اربعین ۱۴۰۳
انتخاب گذرگاه باشماق برای تردد در اربعین سال جاری، مزایا و معایبی دارد. زائران باید از این موارد مطلع بوده قبل از هر چیز، آن ها را به صورت دقیق بررسی کنند. برخی از مهم ترین مزایای تردد از مرز باشماق اربعین ۱۴۰۳، شامل موارد زیر هستند:
- امکان اسکان در داخل شهر مریوان
- پیش بینی پارکینگ استقرار خودروهای شخصی
- استقرار حداقل ٤ موکب در داخل پایانه مرزی باشماق و یک موکب استراحت موقت در مرز عراق
- استقرار یک موکب در شهر سلیمانیه و تلاش جهت استقرار یک موکب در طول مسیر سلیمانیه، کرکوک و بغداد
- استقرار ایستگاه های پزشکی و درمانی و بیمارستان صحرایی در مرز باشماق
- آب و هوای معتدل و مناسب به ویژه در فصل تابستان
در کنار مزایای فوق، معایبی هم برای مرز باشماق در نظر گرفته می شود. محدودیت مسیرهای دسترسی به مرز و فاصله زیاد آن با شهرهای زیارتی عراق، مهم ترین معایب هستند. بنابراین زائران پس از بررسی مزایا و معایب، می توانند جهت تردد از این مرز تصمیم گیری کنند.
نتیجه گیری: با نزدیک شدن به ایام اربعین، بسیاری از متقاضیان حضور در مراسم پیاده روی می خواهند بدانند که مرز باشماق کجاست. این گذرگاه رسمی جمهوری اسلامی ایران و عراق، در شمال غرب کشور و در شهر مریوان قرار دارد. فاصله آن هم از شهر مریوان ۱۸ و از سنندج حدود ۱۵۰ کیلومتر است. با توجه به ویژگی های این مرز، گزینه ای مناسب برای تردد اربعینی ساکنان شمال غربی کشور محسوب می شود.
همه افرادی که در پیاده روی اربعین ثبت کرده اند می توانند نزدیک ترین مرز به خود را برای ورود به کشور عراق انتخاب کنند. مرز باشماق نیز به شهر مریوان نزدیک است و افرادی که در به این مرز نزدیک هستند می توانند برای خروج از کشور این مرز را انتخاب کنند.
در کنار محاسن مرز باشماق که در مقاله به آن اشاره کردیم ، بزرگترین عیب این مرز دور بودن آن به شهر های زیارتی عراق است.
بله. مرز باشماق به صورت شبانه روزی فعالیت ندارد و تنها از ساعت ۴:۳۰ بامداد تا ۱۷ امکان خدمت رسانی به زائرین را دارد.